Influence of Polar Solutions on the Extraction of Phenolic Compounds from Capulín Fruits (Prunus serotina)

Authors

  • Guillermina Hernández-Rodríguez Universidad Autónoma Chapingo
  • Teodoro Espinosa-Solares Universidad Autónoma Chapingo
  • Guadalupe Hernández-Eugenio Universidad Autónoma Chapingo
  • Matilde Villa-García Universidad Autónoma Chapingo
  • Benito ReyesTrejo Universidad Autónoma Chapingo
  • Diana Guerra-Ramírez Universidad Autónoma Chapingo

DOI:

https://doi.org/10.29356/jmcs.v60i2.76

Keywords:

Taguchi method, Folin-Ciocalteu, antioxidants, American black cherry, Rosaceae

Abstract

The phenolic compounds extraction of Prunus serotina Erhr with different ratios of acetone:water, methanol:water and ethanol:wa-ter was optimized using the Taguchi method. The factors evaluated were the solvent mixture and stirring time. The total phenolic content in extracts was assessed by the Folin-Ciocalteu method using gallic acid (GA) as the standard. The maximum value was 20.3 ± 0.86 mg
GAE g–1db using acetone:water (7:3, v/v) and 30 min of stirring time.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Guillermina Hernández-Rodríguez, Universidad Autónoma Chapingo

Departamento de Irrigación

Teodoro Espinosa-Solares, Universidad Autónoma Chapingo

Departamento de Ingeniería Agroindustrial

Guadalupe Hernández-Eugenio, Universidad Autónoma Chapingo

Departamento de Irrigación

Matilde Villa-García, Universidad Autónoma Chapingo

Laboratorio de Productos Naturales, Área de Química, Departamento de Preparatoria Agrícola

Benito ReyesTrejo, Universidad Autónoma Chapingo

Laboratorio de Productos Naturales, Área de Química, Departamento de Preparatoria Agrícola

Diana Guerra-Ramírez, Universidad Autónoma Chapingo

Laboratorio de Productos Naturales, Área de Química, Departamento de Preparatoria Agrícola

References

Rzedowski, J.; Calderón, G. de R. Rosaceae. Fascículo 135. Insti-tuto de ecología, A. C. Centro Regional del Bajío Pátzcuaro, Mi-choacán, 2005, 1-157.

Ibarra-Alvarado, C.; Rojas, A.; Luna, F.; Rojas, J. I.; Rivero-Cruz, B.; Rivero-Cruz, J. F. Rev. Latinoamer. Quím. 2009, 37, 164-173.

http://www.conabio.gob.mx/conocimiento/info_especies/arboles/doctos/60-rosac6m.pdf, accessed in August, 2015.

Vasco, C.; Riihinen, K.; Ruales, J.; Eldin, K.A. J. Agr. Food Chem. 2009, 57, 1204-1212.

Ordáz-Galindo, A.; Wesche-Ebeling, P.; Wrolstad, R. E.; Rodrí-guez-Saona, L.; Argaiz-Jamet, A. Food Chem. 1999, 65, 201-206.

Olszewska, M. Acta Chromatogr. 2007, 19, 253-269.

Aguerrebere, I. A.; Molina, A. R.; Oomah B. D.; Drover J. C.G. Food Chem. 2011, 124, 983-990.

Jiménez, M.; Castillo, I.; Azuara, E.; Beristain, C.I. Rev. Mex. Ing. Quím. 2011, 10, 29-37.

Luna-Vázquez, F.J.; Ibarra-Alvarado, C.; Rojas-Molina, A.; Ro-jas-Molina, J.I.; Elhadi, E.M.; Rivera-Pastrana, D.M.; Rojas-Mo-lina, A.; Zavala-Sánchez, M.A. Molecules. 2013, 18, 14597-14612.

Montgomery D.C. Introducction to statical quality control. Sixth edition. United States of America, 2009.

Chuaqui, P.; Witting, P. E.; Villarroel, T. M. Revista Chilena de Nutrición. 2004, 31, http://dx.doi.org/10.4067/S0717-751820040 00200006.

Rodríguez, G.A.; Escamilla, S.E.M.; Trejo V.R. Tecnol. Ciencia Ed. 1992, 8, 10-15.

Meneses, R.J.C.; Soto, H.R.M.; Espinosa, S.T.; Ramírez, G.M.E. Agrociencia. 2008, 42, 425-433.

Lee, H.S.; Heng, D.; Ng, K.W.; Chan H-K.; Tan R.B.H. Int. J. Pharmaceut. 2011, 403, 192-200.

Official Methods of Analysis. A.O.A.C. 15th Edition, 1990.

Zhang, Q.; Zhang, J.; Shen, J.; Silva, A.; Dennis, A. D.; Barrow, C. J. J. App. Phycol. 2006, 18, 445-450.

Taguchi, G. System of Experimental Design. Engineering Methods to Optimize Quality and Minimize Costs. Quality Resources and American Supplier Institute. New York, 1991.

Küçük, Ö; Kocakerim, M. M. Chemical Eng. Process. 2005, 44, 1005-1011.

Roy R. A Primer on the Taguchi Method. Van Nostrand Reinhold (VNR). New York. 1990, 116-139.

Infante, G.S.; Zarate, de L.G.P. Métodos estadísticos. Ed. Trillas, 1990.

Varsavus, K.; Kelebek, H.; Selli S. J. Food Eng. 2006, 74, 568-575.

Ignat, I.; Volf, I.; Popa, V.I., Analytical Methods of Phenolic Com-pounds, in Natural Products, Phytochemistry, Botany and Metab-olism of Alkaloids, Phenolics and Terpenes, Ramawat, K.G.; Mérillon, J.M. Ed., Springer-Verlag Berlin Heidelberg, 2013, 2061-2092.

Khanna, S.K.; Viswanat, P. N.; Krishnan, P. S.; Sanwal, G. G. Phytochemistry 1968, 7, 1513-1517.

Hurtado, N. H.; Pérez, M. Información Tecnológica 2014, 25, 131-140.

Wang, S.Y.; & Lin, H.-S. J. Agr. Food Chem. 2000, 48, 140-146.

Downloads

Published

2017-10-12