Contribution to the Electrochemical Sensors and Biosensors field by the Electrochemical and Analytical Chemistry research areas at UAM-I

Authors

DOI:

https://doi.org/10.29356/jmcs.v69i1.2300

Keywords:

Electrochemical sensors, electrochemical biosensors, environmental industry, food industry, biomedical industry

Abstract

An overview of the electrochemical sensors and biosensors developed at Universidad Autónoma Metropolitana Unidad Iztapalapa, is summarized by describing the principal contributions in the field performed by the Electrochemistry and Analytical Chemistry research areas of the Chemistry Department. Here, we divided the contributions into four main groups: fabrication and characterization of surfaces, electrochemical sensors and biosensors with environmental applications, electrochemical sensors and biosensors with applications in the food industry, and electrochemical sensors and biosensors with biomedical applications in the healthcare industry; the foundation of the Institution, the creation of the Electrochemistry and Analytical Chemistry research areas, and the first electrochemical sensor development at the institution are cited in the historical context of the scientific electrochemical sensors and biosensors timeline.

 

Resumen. Una visión general de los sensores y biosensores electroquímicos desarrollados en la Universidad Autónoma Metropolitana Unidad Iztapalapa, se resume describiendo los principales aportes en el campo realizados por las áreas de investigación de Electroquímica y Química Analítica del Departamento de Química de esta institución. Hemos dividimos las contribuciones en cuatro grupos principales: fabricación y caracterización de superficies, sensores y biosensores electroquímicos con aplicaciones ambientales, sensores y biosensores electroquímicos con aplicaciones en la industria alimentaria, y sensores y biosensores electroquímicos con aplicaciones biomédicas en la industria para el cuidado de la salud; la creación de la Institución, las áreas de investigación de electroquímica y química analítica, así como el primer sensor electroquímico desarrollado en la Institución, se citan en el contexto histórico de la cronología científica de los sensores y biosensores electroquímicos en el mundo.

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Author Biographies

Gabriela Valdés-Ramírez, Universidad Autónoma Metropolitana Unidad Iztapalapa

Chemistry Department, Laboratory of Electrochemistry

Francisco Hernández-Ramírez, Universidad Autónoma Metropolitana Unidad Iztapalapa

Chemistry Department, Laboratory of Electrochemistry

Laura Galicia, Universidad Autónoma Metropolitana Unidad Iztapalapa

Chemistry Department, Laboratory of Electrochemistry

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2025-01-01