Volatiles of Mango var. Ataulfo Characterized by SPME and Capillary GC/MS Spectroscopy

Authors

  • Ignacio Salazar Sandoval Universidad Autónoma de Chiapas
  • Antonio Santiesteban Hern´´andez El Colegio de la Frontera Sur
  • German Velásquez Valdez El Colegio de la Frontera Sur
  • Leopoldo Cruz-López El Colegio de la Frontera Sur

DOI:

https://doi.org/10.29356/jmcs.v51i3.1344

Keywords:

Mango, ataulto, volatiles, SPME, GC-MS, terpenes

Abstract

Abstract. Head space volatiles from flowers, as well as green and ripe mango fruit of cv. Ataulfo from Soconusco, Chiapas, were collected using Solid Phase Microextraction (SPME). Identification of chemical species was carried out by Gas Chromatography-Mass Spectrometry (GC-MS). A complex mixture of monoterpenes and sesquiterpenes was found. 3-carene, α-pinene, myrcene, limonene, terpinolene, β-selinene and the sesquiterpene tentatively identified as germacrene D were the major constituents. This information could be valuable to characterize certain aspects of genetic traits, which in turn will be useful for breeding programs, and to provide assessment of cross pollination techniques.

 

Resumen. Los compuestos volátiles emitidos por flores y frutas verdes y maduras de mangos de la variedad Ataulfo del Soconusco, Chiapas fueron colectados por medio de la técnica de Microextracción en Fase Sólida (MEFS). El análisis químico de los volátiles se llevó a cabo por Cromatografía de Gases y Espectrometría de Masas (CG-EM). El análisis mostró que los volátiles del mango están formados por una mezcla principalmente de monoterpenos y sesquiterpenos. 3-careno, α-pineno, mirceno, limoneno, terpinoleno, β-selineno y el sesquiterpeno tentativamente identificado como germacreno D fueron los principales constituyentes. Esta información será de mucha utilidad en los programas de mejoramiento genético de variedades de mango, ofreciendo así confirmación del éxito de las técnicas de polinización cruzada.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biography

Ignacio Salazar Sandoval, Universidad Autónoma de Chiapas

Facultad de Ciencias Químicas

References

1. Engel, K. H.; Tressl, R. J. Agric. Food Chem. 1983, 31, 796-801.
2. Gholap, A.S.; Bandyopadhyay, C. Pafai. J. 1991, 13-19.
3. Sakho, M.; Crouzet, J.; Seck, S. J. Food Sci. 1985, 50, 548-550.
4. Macleod, A.J.; Gonzale de Troconis, N. Phytochemistry 1982, 21, 2523-2526.
5. Macleod, A.J.; Macleod, G.; Snyder, C.H. Phytochemistry 1988, 27, 2189-2193.
6. Pino, J.P.; Rosado, A.; Sánchez, R. Nahrung 1989, 33, 709-715.
7. Idstein, H.; Schreirs, P. Phytochemistry 1985, 24, 2313-2316.
8. Pino, J.A.; Mesa, J.; Muñoz, Y.; Martí, M.P.; Marbot, R. J. Agric. Food Chem. 2005, 53, 2213-2223.
9. Magallanes-Cedeño, R. Acta Hort. 2004, 645, 361-363.
10. Clark, T.J.; Brunch, J.E. J. Agric. Food Chem. 1997, 45, 844-849.
11. Sandra, P.; Haghebaert, K.; David, F. International Environmental Technology 1996, 6, 6-7.
12. Luo, Y.; Pawliszyn, P.J. J. Microcol. Sep. 1998, 10, 193-201.
13. Craveiro, A.A.; Andrade, C.H.S.; Matos, F.J.A.; Alentar, J.W.; Machado, M.I.L. Rev. Latinoamer. Quim. 1980, 11, 129.
14. MacLeod, A.J.; Pieris, N.M. Phytochemistry 1984, 23, 361-366.
15. Ansari, S.H.; Ali, M.; Velasco-Neguerula, A.; Perez-Alonso, M.J. J. Essenl. Oil Res. 1999, 11, 65-68.
16. Engel, K.H.; Tressl, R. J. Agric. Food Chem. 1983, 31, 796-801.
17. Idstein, H.; Schreier, P. Phytochemistry 1985, 24, 2313-2316.
18. Cruz-López, L.; Jimenez-Zuñiga, J.A.; Santiesteban-Hernández, A.; Virgen-Sáchez, A. Southwester Entomol. 2001, 26, 165-170.
19. De Jesús, L.R.A.; Calumpang, S.M.F.; Medina, J.R.; Ohsawa, K. Philipp. Agric. Scientist. 2004, 87, 23-35.
20. Whiley, A.W.; Mayers, P.E.; Saranah, J.B. Acta Hort. 1993, 341, 136-145.
21. Estrada Noguchi, F. Tesis de Licenciatura, Universidad Autónoma de Chiapas. 2004.
22. Van Den Dool, H.; Kratz, P.D. J. Chrom. 1963, 11, 463-471.
23. Adams, R.P. Identification of Essential Oils Components by Gas Chromatography and Mass Spectrometry. Allured Publishing Corporation. 1995.

Downloads

Published

2020-07-31

Issue

Section

Regular Articles