Antifungal Activity of a Protean Extract from Amaranthus hypochondriacus Seeds

Authors

  • Lina Rivillas-Acevedo Universidad Nacional Autónoma de México
  • Manuel Soriano-García Universidad Nacional Autónoma de México

DOI:

https://doi.org/10.29356/jmcs.v51i3.1342

Keywords:

Antifungal activity, peptides, Amaranthus hypochondriacus, growth inhibition assay

Abstract

Abstract. Plants have developed a variety of protection mechanisms which include the synthesis of both, low molecular weight secondary metabolites and macromolecules as proteins and peptides with antimicrobial activity. There are previous reports of antifungal peptides found on the seeds of other Amaranthus species, so it is very probable that these kind of compounds are present in the A. hypochondriacus seeds. This was confirmed by the antifungal activity of a protean extract from A. hypochondricus against such pathogenic fungi as Alternaria alternata, Fusarium solani, Candida albicans, Fusarium oxysporum, Trichoderma sp. and Aspergillus ochraceus. The fungal growth inhibition was evaluated using the “poisoned” agar and the microspectrophotometry tests.

 

Resumen. Las plantas han desarrollado una variedad de mecanismos de protección contra patógenos entre los que se encuentra la síntesis de metabolitos secundarios y macromoléculas como proteínas y péptidos con actividad antimicrobiana. De las semillas de otras especies de Amaranthus se han aislado péptidos antifúngicos, así que es muy probable que también estén presentes en las semillas de A. hypochondriacus. Lo anterior se confirmó con la actividad antifúngica mostrada por un extracto proteínico de A. hypochondricus contra hongos como Alternaria alternata, Fusarium solani, Candida albicans, Fusarium oxysporum, Trichoderma sp. y Aspergillus ochraceus. La inhibición del crecimiento fúngico se evaluó por los métodos de agar “envenenado” y de análisis microespectrofotométrico.

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Author Biographies

Lina Rivillas-Acevedo, Universidad Nacional Autónoma de México

Departamento de Bioquímica, Instituto de Química

Manuel Soriano-García, Universidad Nacional Autónoma de México

Departamento de Bioquímica, Instituto de Química

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Published

2020-07-31

Issue

Section

Regular Articles