Chrysophanol, an Antimicrobial Anthraquinone from the Root Extract of Colubrina greggii

Authors

  • Karlina García-Sosa Centro de Investigación Científica de Yucatán
  • Ninibe Villareal-Alvarez Centro de Investigación Científica de Yucatán
  • Petra Lübben Centro de Investigación Científica de Yucatán
  • Luis M. Peña-Rodríguez Centro de Investigación Científica de Yucatán

DOI:

https://doi.org/10.29356/jmcs.v50i2.1306

Keywords:

Colubrina greggii, Rhamnaceae, chrysophanol, antimicrobial activity, antraquinone

Abstract

Abstract. The methanolic extract of the root of Colubrina greggii S. Watson showed antimicrobial activity against Bacillus subtilis and
Staphylococcus aureus. The bioassay-guided purification of the organic crude extract resulted in the isolation and identification of
chrysophanol (1,8-dihydroxy-3-methylanthracenedione), as the metabolite responsible for the antimicrobial activity.

Resumen. El extracto metanólico de las raíces de Colubrina greggii S. Watson mostró actividad antibacteriana contra Bacillus subtilis y Staphylococcus aureus. La purificación biodirigida del extracto orgánico crudo de las raíces permitió el aislamiento y la identificación de crisofanol (1,8-dihydroxy-3-methylanthracenediona) como el metabolito responsable de la actividad antimicrobiana.

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Author Biographies

Karlina García-Sosa, Centro de Investigación Científica de Yucatán

Grupo de Química Orgánica, Unidad de Biotecnología

Ninibe Villareal-Alvarez, Centro de Investigación Científica de Yucatán

Grupo de Química Orgánica, Unidad de Biotecnología

Petra Lübben, Centro de Investigación Científica de Yucatán

Grupo de Química Orgánica, Unidad de Biotecnología

Luis M. Peña-Rodríguez, Centro de Investigación Científica de Yucatán

Grupo de Química Orgánica, Unidad de Biotecnología

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Published

2020-07-24

Issue

Section

Regular Articles